Yangınlar en riskli doğal afetlerden birisidir ve ne zaman, nerede ortaya çıkacağını kestirmek imkansızdır. Öncesinde gerekli önlemleri almak gerektiği gibi herhangi bir yangın anında da can kaybını önlemek için sistemler geliştirilmektedir. Bunlardan birisi yangın algılama sistemleri olup teknolojinin en etkin şekilde kullanılmasını sağlamaktadır.
Yangın algılama sistemleri aynı zamanda yangın ikaz sistemleri olarak da anılır. Hataya mahal verilmemesi için ve aksaklık yaşanmaması için yangın algılama sistemlerinin yürürlükteki yangından korunma yönetmelikleri ve standartlarına uygun olarak tasarlanmalıdır. Tüm mekanlarda aynı amaç için kurulumları yapılsa da farklı yapılarda ihtiyaçlar doğrultusunda çeşitli yangın algılama sistemleri kullanılabilmektedir.
Adından da anlaşılacağı üzere yangın algılama sistemleri yangını söndürmeyi değil, olası bir tehlike durumunda ikazda bulunarak ortamın hızla boşaltılmasını sağlamaktadır. Yine de gelişen teknolojiyle birlikte yangın algılama sistemleri diğer sistemlerle entegre çalışabilmekte, maddi ve manevi kayıpların önüne geçilmesine yardımcı olmaktadır.
Yangın Algılama Sistemleri Kullanım Alanları
Yangın algılama sistemleri yangının en kolay çıkabileceği yerler başta olmak üzere her yerde kullanılabilir. Yanıcı sıvı ve gazların üretildiği yerler, boyahaneler, plastik veya köpük üretilen tesisler, kağıt üretimi yapılan tesisler, restoranlar, çamaşırhaneler ve daha onlarca yer sayılabilir. İşletmenize ve işyerinize yangın algılama sistemleri entegresi yaparak can ve mal güvenliğinizi arttırabilirsiniz.
Yangın algılama sistemleri ideal ortamlarda kullanıldığı taktirde rahatlıkla verim alınabilir. Mekanda tek bir kat ya da çok kat olması önemli olmayıp kat sayısından bağımsız olarak her kata algılama cihazları eklenebilir. Kat genişliğine göre de birden çok yangın algılama cihazı ilave edilebilir. Alışveriş merkezleri, hastaneler, fabrikalar, okullar, yurtlar, ofisler ve diğer bütün işletmelerde sistemler kullanılabilir.
Yangın Algılama Sistemleri Çeşitleri
Yangın algılama sistemleri genellikle iki çeşittir:
- Konvansiyonel yangın algılama sistemleri: Belirli bir bölgedeki yangını tespit etmek üzere kullanılır. Zon adı verilen bölgesel tespit mantığına göre işler. Zonlara bağlanan yangın algılama dedektörleri sinyalleriyle yangın algılanır ve bölgesel uyarı verilir. Analog sisteme göre daha basit ve daha ekonomiktir. Özellikle küçük ve yangın riskinin daha az olduğu yerlerde tercih edilir. Sistem hava ve ısı değişiminden etkilenmemekte, bu da yanlış yangın alarm riski doğurmaktadır.
- Analog yangın algılama sistemleri: Bu sistemler noktasal olarak yangın algılaması yapabilir. Yüksek ve kompleks yapılarda fazlaca tercih edilir. Her bir dedektör bir loop hattına bağlanmakta, hatlardan çıkan kablo ve algılayıcılar sırayla ısı, sıcaklık, duman artış hızı algılayıcı elemanları dolaşmaktadır. Ortam hakkında sürekli rapor vermektedir.
Yangın Algılama Sistemleri Avantajları
Yangın gibi doğal afetlerde can ve mal güvenliğine neden olan en büyük etken zamanında müdahale edilememesi ve erken fark edilememesidir. Oysa yangın algılama sistemleri ortamdaki yangını anında fark ederek haberdar olmayı sağlamakta, bu da erken müdahale şansı vermektedir.